Hvis du skal designe en hjemmeside fra bunden, handler det i høj grad om at gøre forarbejdet grundigt. Du skal igennem analysefasen først – for det er i de indledende overvejelser, at du skal kunne begrunde alle de valg, du tager, når du designer. Efter din analyse kan du gå i gang med at designe siden med fokus på navigation og design, for til sidst at teste og tjekke op, så du er klar til at gå live.
Det er 7 trin, og de kommer her.
1. Hvad er meningen/formålet med siden?
Er det en webshop, som skal sælge produkter? Er det en blog, som skal vække interesse og generere følgere og likes? Er det en portfolio, som præsenterer en eller flere personer og deres arbejde? Eller er det en hjemmeside til vidensdeling, firmainformationer eller måske noget helt tredje…?
2. Hvem er målgruppen?
Hvem er den primære målgruppe, som hovedsageligt skal ind på siden, og hvem er den sekundære målgruppe, som også kan være aktuelle at tænke ind? Hvad er målgruppens behov, krav og ønsker til din hjemmeside, og hvad er nødvendigt for dem at finde på siden? Du kan læse mere om målgrupper her i vores tidligere blogindlæg.
3. Hvad skal hjemmesiden indeholde?
Nu er du klar til at blive mere konkret omkring hjemmesiden: Hvad skal den indeholde? Hvilke sider ønsker du og hvor mange? Og hvad skal siderne indeholde f.eks. tekst, billeder, kontaktformular, kort, salg af produkter, priser, ydelser, galleri ect.?
4. Mockups
Når ovenstående punkter er gennemgået, kan du begynde at lave mockups – oversigter over hvordan du vil bygge siden op og placere elementer. Og mens du bygger mock-ups, og når du bagefter går i gang med opbygningen i praksis, skal du være opmærksom på punkt 5 og 6:
5. UI/UX – altså user interface og user experience.
Overvej, hvordan dine kunder skal navigere rundt på siden, og hvordan deres adfærd typisk vil være; hvor vil deres øjne typisk flakke hen, og hvordan bruger de navigationen? Brugerne skal ubesværet bevæge sig rundt på siden uden at tænke over det – det skal være en let og lækker oplevelse. Derfor skal du være sikker på, at tekster og sider er overskuelige og behagelige for øjnene at se på. Sørg for at alle knapper, bokse, billeder og tekster linker korrekt og giver mening. Så tænk hele tiden på funktionalitet og meningen med siden. Og selvfølgelig samtidig: vær konsekvent i dit design, så den er sammenhængende.
6. Hvilken designlinje skal der være?
Måske har du i forvejen en designmanual eller en stil, du følger. Det kan begrænse din kreativitet, men er også en god ramme til lettere at komme i gang, da fonte, farver og lignende, så er bestemt på forhånd. Skal du selv komme op med alt fra bunden, er det en fordel at starte med at overveje farver ud fra dit logo, din identitet, dine produkter, eller hvad du har at læne dig op af. Herefter kan du give dig i kast med former og billeder for at skabe overblik over hjemmesidens udtryk. Det er vigtigt med en konsekvent rød tråd i de valg, du tager, så siden får et helstøbt og velovervejet udtryk.
7. Brugertest
Når siden står færdig, er det vigtigt at gå alle links igennem, teste navigationen og tjekke, at der ikke er noget, du har glemt, inden den går live. Du kan evt. få andre til at navigere rundt på siden og se, om de finder den logisk. Vil du være særlig grundig, kan du løbende lave brugertests for at være sikker på, at målgruppen og tilfældige brugere finder siden logisk. Der findes også programmer, som kan filme brugerne og skærmen, så du kan observere deres adfærd, eller programmer som kan vise, hvor brugernes blikfang på siden er. Hvis hovedparten f.eks. ikke ser en knap, som du ønsker, de skal klikke på, kan du måske skabe blikfang ved at skifte farven på knappen eller give den en animation – det har vi en masse gode råd til i vores blogindlæg om animationer.
Rigtig god arbejdslyst med din hjemmeside!
– og skulle der opstå problemer, er jeg kun et opkald væk – 29 64 35 28.