fbpx
Facon logo hvid
Trykklar PDF-fil
Picture of Serena

Serena

Hvad skal trykkeriet vide? Gør din PDF-fil trykklar

Når du får trykt materialer hos et trykkeri, er det ikke sikkert, at det færdige resultat ligner præcist det, som du ser på din computer. Der er nemlig flere faktorer, som spiller ind og kan påvirke dit materiales udseende. Jeg vil gerne dele mine erfaringer med dig, så du ikke risikerer at spilde penge på et resultat, der ikke lever op til forventningerne.

Der findes to forskellige trykmetoder, som afhænger af det antal, du skal have trykt. Dvs. har du et lille oplag (som typisk er omkring 1000 styk), så er digitalt tryk den billigste metode. I dag får de fleste trykt deres virksomhedsprofil-folder i et lille oplag, da virksomheder jo tit kan ændre tilbud eller ydelser – så er det oplagt at have en fleksibel løsning. Skal du have trykt et større oplag, skal du hente tilbud ved et offset trykkeri og sammenligne priserne. Offset er kostbart at starte op, men jo flere eksemplarer du får trykt, jo billigere bliver det. Det er ikke kun prisen, der ændres på, kvaliteten er væsentlig bedre end ved digitalt tryk.

 

Tre tips til generering af trykklar PDF-fil

Når du får en pris fra dit trykkeri, afhænger den af, om din PDF lever op til at være såkaldt ’tryk-klar’. Her får du en liste over hvad det vil sige at din PDF er trykklar:

Skæremærker

Du skal sætte skæremærker på dine tryksager. Trykkeriet kan nemlig ikke skære 100 % præcist, og hvis du gerne vil undgå en hvid kant samt sikre det bedste udseende, skal du gø-re sådan, at det ikke ændrer layoutet, hvis der ryger et par millimeter af. For eksempel hvis du har tryksager med billeder eller farver, der går til kant, skal der være tre millimeter bleed (beskæring). Spørg dit trykkeri, da bleeden kan variere fra trykkeri til trykkeri.

Opløsning

PDF-generatoren skal indstilles til højkvalitet for at få det bedste resultat. Hvis dit materiale indeholder billeder, skal de være i 300 dpi, så de bliver lavet i den bedste kvalitet. Det ses tydeligt, når man forsøger at trykke billeder, som er hentet direkte ned fra nettet. De er nem-lig kun i 72 dpi.

Farveprofil

Mange trykkeri har deres egen farveprofil, men hvis det trykkeri, du skal bruge, ikke har det, så kan du selv sætte en generel opsætning op. Der er to overordnede farveprofiler, som du kan vælge imellem: coated (glat papir) og uncoated (ru papir)

Fem bonusoplysninger til trykkeriet

 

Når du så har gjort din PDF-fil trykklar, kan du sende den afsted til trykkeriet. Trykkeriet har dog brug for nogle forskellige oplysninger, for at de kan give dig det resultat, som du forventer. Her får du de ting, som trykkeriet skal vide:

Format

Hvilket format skal det være i? Skal dit materiale for eksempel være i størrelse A4 eller A5? Du kan også skrive målene i centimeter, hvis dine tryksager skal have nogle specifikke mål. Du kan se en liste over formater nederst på siden.

4+0 eller 4+4

Du skal også oplyse, om dit materiale skal trykkes på begge sider, som kaldes 4+4, eller kun på den ene side, som hedder 4+0.

Papirkvalitet

Hvilken papirkvalitet vælger du? Du kan få dit materiale trykt på mange forskellige former for papir. Det, du skal tænke over, er, at alt papir har et signal. Overvej hvilket udtryk du sø-ger og ud fra det, kan du beslutte dit valg af papir.

Bukkestreger

Er det en folder, du skal have trykt? Så skal den have bukkestreger, så den kan falses (buk-kes) pænt. Det har også noget at gøre med gramvægten på papiret, men det kan dit trykkeri vejlede dig om.

Antal

Sidst men ikke mindst – hvor mange eksemplarer skal du have?

Det her var ment som en overordnet gennemgang, hvor jeg godt kunne have gået mere i detaljer med mange af punkterne.
 

Jeg har en holdning til alle de tryksager, jeg sender til tryk og elsker at mærke på dem, når de kommer retur. Tryksager er for mig et stærkt salgsværktøj, som kræver, at du tager stilling til hver en detalje. Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har uddybende spørgsmål, og ellers vil dit trykkeri sikkert gerne hjælpe dig – 29 92 90 70 eller [email protected].

Internationale papirstørrelser

NavnStørrelse (mm)NavnStørrelse (mm)
A0841 x 1189B01000 x 1414
A1594 × 841B1707 × 1000
A2420 x 594B2500 x 707
A3297 x 420B3353 × 500
A4210 × 297B4250 × 353
A5148 × 210B5176 × 250
A6105 × 148B6125 × 176
A774 × 105B788 × 125
A852 × 74B862 × 88
A937 × 52B944 × 62
A1026 × 37B1031 × 44

Du kunne også være interesseret i...

NY HJEMMESIDE?

  • Tilbuddene er mange
  • Det med småt kan være rigtig småt
  • Og så er der det med kemi og mavefornemmelse

 

Få tjeklisten, så du vælger den rigtige leverandør til din hjemmeside.