fbpx
Facon logo hvid
Den røde tråd i tekster
Benna

Benna

Vores tekstforfatter, uddannet i Retorik og virksomhedskommunikation. Hun skriver målrettede tekster, som engagerer, skaber synlighed og sælger.

Kickstart din skriveproces med en god struktur

Har du svært ved at komme i gang med din tekst? Ved du ikke, hvor du skal starte og slutte, eller hvad der helt skal stå? Så læs med.

At skrive sig frem til indhold og den gode struktur er sjældent en god idé. Måske det virker i et kort SoMe-opslag eller en lille teaser – så længe du har fundet vinklen først – men til en hvilken som helst længere tekst virker det sjældent.

Det er der flere grunde til.

  1. Man kommer til at lave unødvendige gentagelser
  2. Man glemmer vigtige informationer, som kommer tilfældigt eller akavet ind i teksten bagefter
  3. Man bruger nemt de første linjer på at komme i gang – og komme-i-gang-tekst er sjældent særlig interessant for målgruppen
  4. Man kommer til at lave unødvendige… Ups…
  5. Man tager de-tours, så der mangler en klar rød tråd

Nøglen til at komme i gang er fra starten at gøre sig klart: hvilken tekst, hvem til, hvilken vinkel, hvilket medie, hvad skal den indeholde, og hvordan skal det struktureres.

Jeg har delt det forarbejde ind i 3 steps, som er ligetil. Og så er der en bonus 4’er, som også er værd at overveje, inden du åbner døren til skriveprocessen.

 

Step 1: Få styr på konteksten

Målgruppe. Vinkel. Medie. Det er vigtigt! Det er du nok med på, men det kan kun siges for lidt. Vi kan nemt komme til at tage det for givet, fordi de elementer ofte er givet på forhånd af virksomheden eller opgaven.

Er det givet, så tænk det grundigt igennem i forhold til den specifikke opgave, du skal i gang med. Måske målgruppen skal være lidt mere snæver, måske der er bestemte dele af deres interesseområde, du særligt skal have fokus på, måske burde vinklen faktisk justeres.

Er de tre elementer ikke givet, så giv det god tid.

  • Hvem er målgruppen? (Helt specifikt som en persona.)
  • Hvordan er budskabet/nyheden/informationerne interessant og relevant for dem? (Dét er din vinkel, som du skal sælge din tekst med.)
  • Hvor er målgruppen tilstede – og hvor vil de blive fanget af den vinkel, du har fundet

Når du er godt igennem her, er du klar til step 2, hvor vi skal tættere på selve teksten.

 

Step 2: Hvad har målgruppen brug for at vide?

Hvad skal din målgruppe vide i forbindelse med den vinkel og det budskab, du skal skrive ud?

Sæt dig i din målgruppes sted og opdag alt det, som de har brug for og er interesserede i at vide. Skriv alt det ned, som er relevant; det kan være budskaber, call-to-actions, praktiske informationer, noget om dig som afsender, andre relevante informationer og links til digitale medier.

Du kan også med fordel begynde at brainstorme på formuleringer – ikke lange sætninger og afsnit, men skriv ned, hvis du kommer i tanke om en god vending.

Når du har gjort din liste færdig, så flyt rundt på punkterne, så det, der hænger sammen, står sammen. Nu har du en række afsnit, og du er klar til at gå i gang med strukturen.

 

Step 3: Find den logiske rækkefølge

Målgruppen er igen igen centrum. Byg din tekst op efter, hvad der virker interessant, naturligt og logisk for dem. Kig på dine afsnit og lav en rækkefølge, der giver en rød tråd. Husk altid:

  • At gentage hovedpointen og dit vigtigste call-to-action – men ikke for meget. Gør det løbende og afslutningsvist.
  • Relevant metatekst til at binde afsnittene sammen, så du leder din læser godt igennem
  • Skriv korte, fokuserede afsnit, så du undgår at tabe læseren.

Udover hele tekstmidten, skal du særligt tænke over overskrifter, indledning og afslutning. Det er som regel de elementer, målgruppen husker bedst.

Indledningen skal bruge vinklen til at fange målgruppen, så de med det samme ser, at teksten er relevant for dem. Sæt det i relation til målgruppen og deres problem/følelse/situation.

Afslutningen skal runde teksten af. Her kan du med fordel opsummere din hovedpointe og bruge din vigtigste call-to-action.

 

Step bonus-4: Et overskueligt layout

Teksten skal være skimbar og overskuelig for læseren. Bum.

Hvordan du gør det, afhænger delvist af, hvilken type tekst du skriver, men der er nogle oplagte bud, som er relevante at tænke ind i skriveprocessen:

  • underoverskrifter
  • fed og skriftstørrelser
  • punktopstillinger

Tænk det ind fra starten, så du løbende kommer med pointer, du kan markere og trække opmærksomhed mod. En anden mulighed er billeder, grafik og animationer, som gør din tekst mere let spiselig og bryder den op.

 

Og så er du klar til skriveproces!

Om du starter ved indledning, afslutning eller et afsnit i midten, er op til dit temperament. Ofte vil vi helt ubevidst springe rundt og pludselig komme i tanke om en god sætning til senere – bryg videre på den med det samme og hold dit flow. Det kan også være, du opdager, at du har glemt et vigtigt call-to-action. Så må du tilbage i din struktur og finde ud af, hvor den passer godt ind.

Det vigtigste er, at sidste step i skriveprocessen er at læse teksten grundigt og kronologisk igennem, så du sikrer, at teksten flyder fra afsnit til afsnit og sætning til sætning. Hvis du har brug for lidt redigeringshjælp, kan du hente hjælp i de 17 magiske spørgsmål til en bedre tekst.

Du kunne også være interesseret i...

NY HJEMMESIDE?

  • Tilbuddene er mange
  • Det med småt kan være rigtig småt
  • Og så er der det med kemi og mavefornemmelse

 

Få tjeklisten, så du vælger den rigtige leverandør til din hjemmeside.