fbpx
Facon logo hvid
Serena

Serena

Scor point hos Google med gode webbilleder

Hvordan er det nu liiige, jeg gemmer mit billede til web?

Hvis du kun engang imellem gemmer billeder til web, kan det være svært at grave frem i hukommelsen, hvordan det lige er indstillingerne skal være. Det er særligt vigtigt, fordi Google stiller høje krav til hastighed og loading af din side. Derfor får du her en huskeliste, når du skal finde eller gemme billeder til web. Så kan du undgå straffen fra Google og få bedre placeringer.

Farver

På web skal du altid bruge RGB – det står for Rød-Grøn-Blå. Det er de farver, der bliver sendt ud af skærmen. Her har du alle muligheder for at blande farver, det giver 16,7 millioner (!) forskellige farvekombinationer. CMYK derimod er til tryk, og her er der et begrænset antal muligheder, da ikke alle farver er mulige at trykke med blæk.

 

Billedopløsning

Reglen til web har altid heddet 72 ppi, hvor ppi er en forkortelse for pixels per inch, altså hvor meget farve der kommer ind i billedet.

MEN det er en MYTE!

Ppi har stor betydning på tryk, men på web gør det ingen forskel. Her handler det alene om det rigtige antal pixels. Der er en lille forskel i størrelsen, når du gemmer billedet ud, men den er så lille, at den er uden betydning. Derfor kan du med fordel gemme billedet med højere ppi, så billederne kan downloades og bruges til tryk.

De 72 ppi er en sejlivet myte, så hvis du har brug for mere grundigt læsestof for at blive overbevist, kan du læse videre f.eks. hos Photo Cascadia eller Photoshop Essentials.

Billedstørrelser

Billedstørrelser kan henvise til to ting: Størrelsen i pixels og størrelsen i bytes, når du gemmer det ud. Hovedsagen er, at Googles algoritme straffer dig, hvis din side bruger lang tid på at loade – og det gør den, hvis dine billeder fylder for meget i bytes. For at undgå det, skal du først vælge det antal pixels, som billedet skal vises i på skærmen. Hvis du ved, det skal vises på en stor skærm, så tilpas det til den – en fuldskærm er 1920×1080 pixels. Derefter kan du gemme billedet ud.

 

Filtyper

Billeder skal helst gemmes i JPG, for så fylder det mindst muligt. Hvis du skal bruge en transparent baggrund, bliver du nødt til at gemme som PNG.

Hvis du skal bruge et logo eller anden grafik, er det bedre med SVG-filer – et vektorformat, som kan skaleres, uden det pixelerer. På den måde står det skarpere. Det er dog ikke alle CMS-systemer, du kan bruge SVG-filer i, f.eks. kan det ikke lægges op i WordPress. Her vælger du i stedet JPG eller PNG, afhængig af om du har brug for transparent baggrund eller ej.

Vi tager den lige i korte træk:

  • Brug RGB-farver
  • Vælg det antal pixels billedet reelt skal vises i på skærmen
  • Vær ligeglad med PPI
  • Gem filen som JPG normalt
  • Gem filen som PNG, hvis du skal bruge transparent baggrund
  • Gem filen som SVG – hvis muligt – til logoer og grafikker

 

Har du brug for flere guidelines eller andre til at ordne det for dig, så giv mig et kald – 29 92 90 70.

Og ellers: rigtig god arbejdslyst med dine webbilleder!

Du kunne også være interesseret i...

NY HJEMMESIDE?

  • Tilbuddene er mange
  • Det med småt kan være rigtig småt
  • Og så er der det med kemi og mavefornemmelse

 

Få tjeklisten, så du vælger den rigtige leverandør til din hjemmeside.