Billeder fra Google eller andre medier er ikke billeder, som du bare kan tage og bruge. De tilhører fotografen eller kunstneren bag billedet, selvom de er tilgængelige for dig.
Når du laver en google-søgning, så dukker der billeder op af det, du søgte på. De er jo lige til at kopiere og gemme, så du selv kan bruge dem, ikke? Nej. Det er de nemlig ikke, for det er ikke lovligt at bruge andres billeder, selvom de er tilgængelige på nettet. Det er der dog, mange mennesker, som ikke er klar over, og de bruger billederne uden at tænke over, at de stjæler billederne fra en anden. Jeg bliver også spurgt om samme regler gælder på facebook, og JA, det gør det. Bruger du et billede på de sociale medier, så skal du have styr på rettighederne. Du må gerne dele andres indhold vha. ‘del’ funktionen, men det er en helt anden snak.
Finans.dk udsendte for nylig en artikel, hvor de fortalte, at bloggeren bag Valdemarsro.dk og bloggeren bag Foodfanatic.dk gentagne gange har oplevet, at både private og virksomheder har brugt deres billeder uden tilladelse, og derfor er det et brud på ophavsretsloven. Det er et stigende problem.
Jeg har også flere gange oplevet, at der er nogen, som tror, at man bare kan bruge billeder fra internettet – selv virksomheder kan tro det. Det er meget uheldigt. Både for den som får taget sit billede, men også for den som måske ikke er klar over, at det er ulovligt. Derfor er det vigtigt, at du undersøger, om du må bruge billedet, og du spørger om tilladelse, inden du gør noget. Så undgår du at ende i en træls situation.
Hvis du gerne vil blive lidt klogere på, hvilke billeder du må bruge, vil jeg anbefale dig at læse dette blogindlæg fra Valdemarsro,dk, hvor de grundlæggende regler om ophavsretsloven bliver beskrevet: