fbpx
Facon logo hvid
Helene

Helene

Layout din tekst, så den bliver læst og husket

Hvis du gerne vil, at folk læser din tekst og måske endda reagerer på den, så stiller det to krav til din tekst:

  • Den skal være godt skrevet
  • Den skal være pænt sat op

 

Den gode tekst i sig selv kan fænge, men hvis teksten er uoverskuelig og rodet i sin opsætning, har øjet svært ved at få ro, og teksten bliver svær at læse – selvom lixtallet er lavt eller sproget fængende. Helt overordnet gælder det altså om at skabe ro og sammenhæng, så dit indhold bliver harmonisk og enkelt at se på, så øjet ikke bliver forvirret. Det gælder både på web og tryk.

Vi har samlet 8 punkter, som kan hjælpe dig til en behagelig opsætning, som øjet snildt kan overskue, skimme og læse.

1. Tænk i linjer

Den nemmeste måde at få placeret dine elementer på, er ved at tænke i linjer eller et gitter. Elementerne skal passe ind i linjerne og flugte med hinanden. Tænk samtidig over, hvilke elementer der særligt tiltrækker opmærksomheden, og sørg for at de elementer ikke er placeret samlet. På den måde undgår du, at elementerne kommer til at konkurrere om opmærksomheden.

2. Brug overskrifter

Overskrifter og underoverskrifter giver os overblik over indholdet og gør teksten og siden nemmere at skimme – og vi skimmer nærmest per automatik, det vi læser. Det betyder, at kan vi ikke skimme, går vi hurtigere videre til noget andet og fanger ikke budskaberne i teksten. Samtidig bryder overskrifterne teksten op i kortere bidder, hvilket også hjælper på overskueligheden. Og i den forbindelse:

3. Lav punktopstillinger

Punktopstillinger er enormt effektive:

  • de fanger opmærksomheden
  • folk husker budskaberne bedre, for de er nemme at skimme
  • de skaber luft og bryder tekstafsnittene op

Husk dog at lave positive punktopstillinger, så du indholdsmæssigt undgår at sætte fokus på det, du gerne vil undgå.

4. Skriv korte afsnit, og brug korte linjer

Selvfølgelig skal din tekst ikke kun bestå af små to linjers afsnit. Det bliver for monotont og opdelt. Men det er nemmere at skimme og overskue kortere tekstafsnit på måske max. 8 linjer. Samtidig gør de kortere linjer, at det er nemmere for øjet at gå fra en linje til den næste. Der er en grund til, at man f.eks. bruger kolonner, og at bøger ofte er mindre end en A4 og har en god margin.

5. Brug luft

Du skal ikke være bange for luft og white space på din side. Fylder du hele sidebredden og længden med indhold, bliver siden nemt uoverskuelig, fordi der ikke er nogle steder, hvor øjet har ro. Luft i opsætningen gør det altså nemmere for øjet at hvile, og det, du gerne vil sætte fokus på, træder tydeligere frem for øjet.

6. Bryd med billeder og illustrationer

Øjet fanger nemt billeder og figurer, og det har mange gode funktioner. Det underbygger din tekst og skaber interesse for din tekst. Det bryder teksten op, så den er nemmere at overskue. Og det gør, at læseren nemmere kan huske dine vigtigste budskaber. Sørg derfor for gode, relevante billeder og illustrationer, som du kan placere løbende på siden.

7. Vælg dine formateringer

Det er godt med variation i din formatering for at skabe kontrast og fremhæve særlige steder i din tekst. Men varier med omtanke, så det ikke bliver rodet. Vælg en bestemt måde, du formaterer hhv. dine overskrifter, underoverskrifter og brødtekster på. Både i forhold til font og størrelse. Vælg derudover en fast formatering til at fremhæve noget i brødteksten. På den måde bliver din tekst nem at gennemskue. Du kan blive klogere på at vælge og variere fonte i vores tidligere blogindlæg om skrifttyper.

8. Tænk over farverne

Nogle farver passer bedre sammen end andre, og nogle farver er nemmere at læse sammen end andre. Sørg for at vælge farver, som øjet har nemt ved at læse. Helt oplagt er selvfølgelig hvid på sort og sort på hvid, mens f.eks. grøn og rød sammen er et no-go, da det vil blive et problem for farveblinde. Der findes dog mange farvekombinationer, som fungerer ganske fint, når du gerne vil have kulør på din tekst. Tag udgangspunkt i farverne, som passer ind i din designlinje, så din branding står stærkt, og undersøg, hvad der konkret kunne give mening.

Helene

Vi sætter både tekster og sider op på tryk og web – flyers, magasiner og bøger, hjemmesider, sociale medier og nyhedsbreve. Sig til, hvis vi skal hjælpe dig med opsætning – du giver mig bare et kald på 40 63 22 13.

Du kunne også være interesseret i...

NY HJEMMESIDE?

  • Tilbuddene er mange
  • Det med småt kan være rigtig småt
  • Og så er der det med kemi og mavefornemmelse

 

Få tjeklisten, så du vælger den rigtige leverandør til din hjemmeside.