Det er ikke så godt, som det lyder. For selvom vi jubler over, at Facebook har droppet deres 20% regel, er der et kæmpe MEN.
I stedet har de indført 4 nye kategorier, som din annonce kan blive placeret i afhængig af mængden af tekst. Og lander du i de dårligere kategorier, får din annonce dårligere reach. Av!
Først en forklaring af 20% reglen
Kort sagt: du måtte max have 20% tekst på din annonce, ellers ville den blive afvist.
Tanken er selvfølgelig god. Meget tekst bliver nemt rodet, og det bliver svært for modtagerne at fange budskabet. Problemet i praksis var, at reglen var firkantet og derfor blev mange annoncer afvist (det var mistede penge for Facebook), og samtidig kunne det nemt lade sig gøre at komme udenom den. Vurderingen på de 20% blev lavet ud fra et grid med fem x fem felter. Hvis teksten var placeret på mere end fem felter, var der for meget tekst, men holdt den sig indenfor 5 felter, var det fint. Det handlede altså ikke om mængden af tekst, men om placeringen.
Det nye kategorisystem
De nye regler afviser ingen annoncer – og det er faktisk det farlige ved dem. Facebook skriver nu i deres vejledninger, at de oplever, at annoncer med tekst under 20% er mere effektive, og at man kan opleve reduceret levering. Det kan man ud fra fire kategorier (som er lidt svære at finde – sneaky!):
- OK: Det er i den kategori, du gerne vil have din annonce. Her er der kun lidt eller ingen tekst, og din annonce går rent igennem, som den skal.
- Lav: Her har du noget tekst, ikke nødvendigvis meget, men nok til at din rækkevidde måske bliver mindre.
- Medium: Her har du mere tekst, og din rækkevidde kan få endnu et hak nedad.
- Høj: Selvsagt, her har du meget tekst, og Facebook skriver ligefrem, at ”Du når muligvis ikke ud til målgruppen, fordi der er for meget tekst på annoncebilledet.”
Når ingen bliver afvist, kan det her altså blive en dyr affære, hvis du bare skriver løs på dine billeder, som du har lyst til.
Hvor går grænserne?
Det er et godt spørgsmål, og de svarer ikke på det. De giver eksempler som illustrerer, hvordan det sådan cirka kan se ud. På samme måde har de ikke et grid eller overlay som før, men et værktøj hvor du kan tjekke, hvilken kategori din annonce vil falde under. Det er altså en grafisk fornemmelse for tekstmængde, du skal have indarbejdet, så dine annoncer ender i den rigtige kategori.
Hvis du før var skrap til at ramme under 20%, kan du fortsætte dit annoncearbejde, som om ingenting er hændt. Var det derimod en udfordring for dig, skal du være på dupperne. Før fik du en afvisning og kunne forsøge igen med mindre tekst. Nu går din annonce igennem uanset hvad, og i stedet bliver du ramt på pengepungen med dårligere reach.
Hvordan ser den gode annonce ud?
Som med alt indenfor design, er der ikke et resultat, du kan sætte to streger under, og så ved du, at du har en god og effektiv annonce. I stedet er der anbefalinger og retningslinjer – og smag. Uanset hvilken type annonce du skal lave, vil anbefalingerne ligne hinanden – både til avis og SoMe. Derfor vil vi anbefale dig at læse ”Tjeklisten til den gode annonce”. Selvom den er minded på avisannoncer, er det nøjagtigt de samme overvejelser, du skal gøre dig, når du designer din Facebook-annonce.
Vi krydser fingre for din grafiske fornemmelse, så du lander i OK 🤞