fbpx
Facon logo hvid
Jesper

Jesper

Sådan finder du brugervenlighedsproblemer på din hjemmeside

Du er ikke brugeren af dit website. Det ved du selvfølgelig godt, men alligevel kan man nemt glemme det, når man bygger sin hjemmeside. For du forstår jo selv så godt din virksomhed, hvad den tilbyder, og hvilken værdi produktet har. For dig er opbygningen og indholdet logisk. Derfor er det frustrerende, når dine brugere ikke gør, som du opfordrer dem til – at købe, downloade, kontakte, tilmelde etc. etc.

Brugerne har ikke adgang til dit hoved og din viden. Derfor skal designet være bygget op efter brugerens logik. Men hvor er den forskellig fra din, hvor går det i kludder?

Vi kender noget, der kan hjælpe dig med at finde svar.

 

Sig pænt hej til værktøjet: HotJar!

Her kan du få et fantastisk godt indblik i brugerrejsen med heatmaps og videoer af brugerrejsen. Du skal selvfølgelig have styr på cookies inden, så dine besøgende godkender, at du tracker dem. Men så opretter du en ganske (for altid) gratis bruger på mindre end 5 minutter, hvor du kan have data på 1000 pageviews – og så gemmer den hele tiden de nyeste 1000. Det er rigeligt til at finde problemerne på din side. Og hvis du har behov, er der flere højere niveauer med betaling og adgang til flere features.

Hvis du er klar på at dykke ned i det, så læs med her, om hvad du særligt skal kigge efter.

Heatmaps – hvad ser dine brugere?

Kort intro til heatmaps, hvis du ikke kender det: des varmere farver, des flere ser stedet på din side, jo koldere farven bliver, des færre ser det. Er der ingen farve, er der ingen, der bevæger musen forbi.

Du kan dele dine heatmaps op efter enhed, så du kan følge brugerrejsen separat for desktop, tablet og mobil. For problemerne vil selvfølgelig være forskellige, ligesom designet er det.

Det, du særligt kan holde øje med, er:

Specifikke call-to-actions: Er de varme eller kolde? Er de kolde eller har de ingen farve, må du overveje udseende og placering, for den er ikke tydelig nok.

Forventninger til interaktion: Klikker brugerne på dine billeder? Eller måske på din emailadresse? Det gør de, fordi de forventer, der sker noget. Så overvej, om du skal have et link, billedet i stor størrelse, eller at deres email-klient åbner, så de kan kontakte dig direkte.

Menupunkter: Hvad ser brugerne, hvad ser de ikke? Selvfølgelig kan der være brugere, som ikke er interesseret i specifikke menupunkter, men hvis et menupunkt konsekvent bliver hoppet over, må du overveje et mere indbydende og konkret navn til dit menupunkt.

Scrolling: Rammer brugerne bunden af din side? Hvis ikke de gør, er din side enten for lang, eller også er dit indhold ikke interessant nok, til at de vil scrolle videre. Uanset må du overveje, hvordan du kan strukturere eller designe din side anderledes.

Videooptagelser – hvad tænker dine brugere?

På optagelser kan du se, hvordan én bruger bevæger sin mus rundt på siden. Her kan du nemmere følge deres tanker undervejs og spotte præcist, hvor det går galt. Og hvad kan du så særligt lægge mærke til her?

Bruger brugerne for lang tid på enkle opgaver? Altså noget der burde være enkelt at finde. Hvis de gør, har din side et kommunikationsproblem. Måske er det designet og strukturen, der er for kompleks og forvirrende, måske er det dit ordvalg, som ikke er konkret og klart nok, til at brugeren reagerer.

Klikker de febrilsk? Det er et tydeligt tegn på frustration. De forventer, der sker noget, og det gør der ikke. Det kan selvfølgelig være deres dårlige internetforbindelse, men det kan også være pga. en langsom loadtid på din side (det kan du reparere på) eller et manglende link, hvor brugeren forventer et link.

 

Lukker brugerne hurtigt din side? Typisk vil det være, fordi din side er for overvældende; har for meget information, ikke kommunikerer tydeligt, hvad du tilbyder, har et design, brugerne ikke kan finde hoved og hale i, eller måske pga. en irrelevant og forstyrrende pop-up. Så må du i tænkeboks omkring, hvad du kan forbedre.

Gennemgåede call-to-actions. Hvis du har den slags, er det interessant at se, hvor og hvor lang tid der går, før brugerne benytter dem. Måske det lægger op til nogle ændringer i din struktur.

Et par gode fif er at tagge dine videoer med de problemer, du ser. Efterfølgende kan du sortere videoerne efter tags. Det giver dig et godt billede af, hvilke generelle problemer der er. Tilføj også noter i videoen på de tidspunkter, hvor problemet er, så du kan finde det senere. Derudover kan du filtrere dine optagelser, så du kun ser videoer for specifikke undersider eller bestemte sprogversioner, hvis du har den slags. For måske kan en bestemt formulering have givet et specifikt problem i en enkelt sprogversion.

 

Virker det uoverskueligt? Så giv os et ring på 29 92 90 70.

Vi kan analysere dine resultater og vise, hvordan du kan optimere din side.

Du kunne også være interesseret i...

NY HJEMMESIDE?

  • Tilbuddene er mange
  • Det med småt kan være rigtig småt
  • Og så er der det med kemi og mavefornemmelse

 

Få tjeklisten, så du vælger den rigtige leverandør til din hjemmeside.